Německý velvyslanec položil květiny k památníku ležáckých dětí

Německý velvyslanec položil květiny k památníku ležáckých dětí

Německý velvyslanec Christoph Israng navštívil koncem března Pardubický kraj. V Larischově vile  položil květiny k památníku ležáckých dětí. 13 bílých růží položili k památníku také studenti z Gymnázia Pardubice. Byla mezi nimi i Adéla Vurstová, jejíž pradědeček byl na Zámečku popraven podle jejího vyjádření 2. července 1942.

Studenti společně s německým velvyslancem prošli Larischovu vilu, která se kompletně rekonstruuje. Československá obec legionářská v ní plánuje vytvořit moderní památník zaměřený především na mládež.

Německému velvyslanci se projekt obnovy Larischovy vily líbil: „Na tyto tragické válečné události se nesmí zapomínat. Je důležité zachovat vzpomínky a předávat je mladé generaci, aby se nic podobného již nikdy neopakovalo. Protože to, co se nám podařilo dosáhnout v Evropě a v EU, tedy že spolu jednotlivé země a národy spolupracují a žijí v míru, to není žádná samozřejmost„, zakončil své vystoupení pan velvyslanec. Poté zavítal na jednání s hejtmanem Martinem Netolickým. který pro server www.pardubicezive.eu mj. uvedl:„Velice si vážím návštěvy pana velvyslance v Larischově vile, a to v době, kdy se společnost v celé Evropě stále více extremizuje. Proto je také nutné si připomínat tyto tragické události, které vedly k vyvraždění milionů lidí.“

Dále pan hejtman velvyslance seznámil s plány na rekonstrukci Larischovy vily s tím, že kraj je připraven se k záchraně této významné památky připojit už v příštím roce částkou pěti milionů korun.

 

Text:  Šárka Kuchtová, ČRo Pardubice